Serie_changemakers en innovation in fashion & footwear: Ipanema

Versie 3 : vegan en duurzaam slippermerk Ipanema

Ipanema_SS20_CR-PR_image1.jpg

Vanuit ​ het in 2019 opgerichte AllGoods, een initiatief van Cream PR, houden we je graag op de hoogte over vernieuwende merken en hun productiemethoden met een reeks in de komende weken. De nieuwe directions die de schoenenmarkt inspireren zijn gebaseerd op slow-fashion, vegan en sustainable vanuit de kern maar wel supercool. Het grote doel van AllGoods is bewustwording en gedragsverandering bij de consument.

In deze derde versie het slipper-en slide merk Ipanema.

Eco-Upgrade

Hebben we echt meer schoenen nodig met alle aandacht voor het milieu en duurzaamheidsproblemen die hand in hand gaan met de mode-industrie? De verschuivingen in bewustzijn van ontwerpers krijgen een direct effect op de dwingende tijdloosheid en duurzaamheid van de schoenentrends van dit jaar. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar wie zei dat duurzaamheid en mode niet samen gaan? Gebruik van natuurlijke, duurzame materialen en ecologische methoden worden in SS20 verder doorgevoerd. Duurzaamheid is hier voor de lange termijn. Textuurmatige elementen zijn op een ingenieuze wijze verwerkt door middel van fijne weeftechnieken in de wreefbandjes. Het kleurgebruik varieert van felle zomerkleuren tot nude-en basistinten om goed te kunnen combineren. Eco-vriendelijke sandalen zijn here to stay!

 

 

Wat betekent duurzaamheid voor Grendene, de organisatie die Ipanema produceert:

Vegan: in het gehele productie proces wordt er geen gebruik gemaakt van dierlijke materialen. The Vegan Society heeft Ipanema het certificaat ‘Vegan‘ gegeven.

Geen rubber: alle Ipanema’s zijn gemaakt van superzacht en duurzaam Flexpand, ​ polyvinylchloride (PVC) dat niet giftig is. Dit unieke materiaal is 100% recyclebaar. In het productieproces wordt het materiaal keer op keer hergebruikt. Elke slipper bestaat eveneens uit 30% gerecyclede grondstoffen van biologische oorsprong en hierdoor is Ipanema een internationaal erkend Biobased merk.

Eveneens zijn alle verpakkingen FSC gecertificeerd. Het papier wordt geproduceerd uit duurzaam beheerd bosgebied, waardoor impact op het milieu geminimaliseerd wordt. Ook de hangers in de winkels zijn gemaakt van gerecycled plastic.

 

Ethisch: verantwoording nemen voor het welzijn, educatie en zorg voor zijn medewerkers. In de 11 eigen fabrieken in Brazilië garandeert Grendene eerlijke werkomstandigheden, goede lonen en waardering van de werknemers. In de stad Sobral is in 2018 het project Education for Sustainable Development op scholen gestart waarbij 1500 leerlingen bewust worden gemaakt van het (her)gebruiken van grondstoffen en middelen in het belang van onze planeet. Dit jaar wordt hier nog een stad aan toegevoegd: Farroupilha. De Grendere University biedt bovendien een ontwikkelingsprogramma voor alle werknemers in welzijn, lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Hierop wordt toegezien door ABVTEX, de Braziliaanse Retail Vereniging.

Middelen: Ipanema heeft de kleinste watervoetafdruk in de schoenensector. T/m 2018 werd al 31% van het watergebruik bespaard, dit staat gelijk aan 161 Olympische zwembaden. De verwachting is dat ​ komend jaar de waterverspilling tot 100% terug gebracht wordt, wat betekent dat al het water wat gebruikt wordt in de gehele onderneming opnieuw kan worden ingezet.

De energie wordt voor 85% zelf gegenereerd vanuit de aangebrachte zonnepanelen op de daken van de fabrieken. De TL lampen zijn vervangen door 25.000 LED lampen, ​ de CO2 uitstoot is vermindert met 40.000 ton per jaar met het vervangen van elektromotoren en de toepassing van innovatieve technologieën.

Natuurlijk afval en etensresten wordt omgezet in biogas en meer dan 4000 bomen zijn geplant. Materialen die Grendene niet zelf kan hergebruiken worden door andere partijen overgenomen. Alles om te voorkomen dat er verspilling plaatsvindt, de voetprint zo klein mogelijk te houden en zo goed als tegemoet te komen aan de circulaire economie.

De collectie bestaat uit slippers en slides in de maten 35 t/m 43 met verkoopprijzen van €17,99 t/m €44,99 voor dames. Heren slippers worden geproduceerd in de maten 39 t/m 47 met verkoopprijzen van €19,99 t/m €29,99.

Download hier alle beelden in een keer:

Het Braziliaanse Grendene is eigenaar van het merk Ipanema. Met 11 fabrieken, meer dan 50 merken, meer dan 20.000 werknemers en meer dan 200 miljoen paar slippers en sandalen per jaar, is Grendene sinds 2003 de grootste exporteur van footwear in Brazilië. Sinds de broers Pedro en Alexandre Grendene Bartelle in 1971 Plástico Grendene Ltda oprichtten, gaat het bedrijf innovatief om met kunststof. Het begon allemaal met plastic wijnflessen en vervolgens begon het bedrijf te pionieren met polyamide (nylon) als grondstof voor de productie van schoenzolen en hakken, en sinds 1978 ook sandalen.

Wil je meer weten of dieper ingaan op duurzame feiten en achtergronden zie deze link:

Grendene - Sustentabilidadehttps://www.grendene.com.br/sustainability/

 

 

Eerder verschenen in deze serie:

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Cream PR
Contact

CAST Buizerdlaan 6 3435 SB Nieuwegein

020 4212124

[email protected]

creampr.media